Semalam, aku pergi rumah Angah. Dah lama dah tak jumpa dia (dalam 2 minggu je pun..haha). Macam biasa... kami berborak la, banyak benda yang nak diceritakan bagai bertahun lama terpisah. Lepas tu, Angah cadang nak ajak semua berkumpul kat rumah Yong (sebab dia belum pindah barang-barang) minggu depan. Masak-masak. Makan-makan. Borak-borak. Gelak-gelak. Hmmm...Angah cakap nak masak Ketam..yumyum...hmm.. dia kata nak masak pedas-pedas. Aiyoo...kecur air liur dibuatnya. Lepas tu, teringat pulak yang kami dah lama tak masak Kacang Panjang Tumis Belacan Resipi Membunuh. hahahaha. Masak pedas-pedas macam nak menangis je makan, tapi sangat puas. Makan pulak dengan nasi panas, disirami Kicap Adabi..~~~~~memang the best feeling la. Lauk simple tapi meninggalkan kesan yang mendalam di hati kami. cewah,hahahaha. Tapi Mak tak bagi masak selalu, sebab nanti mungkin akan betul-betul membunuh! O well, lauk tu aku dan Angah je yang enjoy sangat makan. Adi berlagak je lebih, konon tak berapa pedas, tapi dia yang berlari-lari ke tandas!! hahaha. Tapi kicap memang penting la, ada certain lauk kalau tak ada kicap, tak rasa sedap. Bukan la lauk tu tak sedap. Mungkin tekak dah serasi dengan kicap kot. haha. Macam contohnya asam pedas, tak kisah la ikan apa pun. Kalau aku masak, aku suka masak pekat-pekat kuah tu so that bila kuah itu disirami kicap Adabi, mencetuskan kenikmatan dan seterusnya kepuasan di hati. Kalau sambal goreng berlada pun macam tu jugak, apatah lagi Ikan Talapia atau Ikan Keli masak sambal goreng berlada (kena guna cili api kampung, baru terangkat). Fuuhhh.................Memang the best in the world la I tell you. Memang takkan muak la makan. Aku tak kisah makan lauk apa, asalkan pedas. Kalau tak, alamatnya keluar balik la. hahaha. Tapi paling kesian, Mak dah lama tak masak kari. Sebab aku alergi. Bukan medically la, tapi aroma kari itu menyebabkan tekak aku loya dan muntah. wekkkk!!! hhahah..Sebab pernah terjadi tragedi la yang Mak jarang sangat masak kari. Masa aku di asrama dulu, memang payah nak sesuaikan diri dengan makanan kat situ. Bayangkan, aku tak biasa makan guna pinggan plastik. Kalau ambik nasi pun sikit je..then makan bahagian atas je. tak jejak dekat pinggan pun. Ada satu hari tu, aku ternampak kawan aku makan sampai licin, dia jilat jari (macam sedap sangat), aku terus rasa macam nak termuntah. Entahlah, geli pulak rasanya. Tapi lama-lama ok sikit kot. Takkan nak suruh Mak hantar lauk hari-hari kan, datang seminggu sekali pun dah kira bagus. Aku bukan anak manja, selalu je kena rotan masa kecik dulu..hahaha (sebab suka curi-curi keluar naik basikal). Tapi bab makan, aku dah biasa sangat dengan masakan Mak yang sedap. Susah sikit nak survive. Aku masak pun sedap jugak. hahaha. Aku rasa la. Anyway, aku suka kalau dapat berkumpul satu famili, makan-makan..selain Hari Raya la kan. Sangat best.Bila la dapat spend time macam tu lagi, tak boleh nak rancang pun. Semua orang busy, busy, busy.. Aku pun akan busy jugak. Cuma hopefully bukan busybody la kan. hahaha.
P/s : Cerita pasal makan buat aku lapar..Jom Makan!! =)
P/s : Cerita pasal makan buat aku lapar..Jom Makan!! =)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan